Vitamina C

Una dintre cele mai eficace terapii în tratamentul cancerului este administrarea intravenoasă de vitamina C. VITAMINA C este o alternativă netoxică la chimioterapie, pe care eu o folosesc în tratamentul bolnavilor cu cancer.

Începând cu anul 1976, pornind de la studiile lui Linus Pauling, vitamina C administrată intravenos este folosită în tratamentul bolnavilor cu cancer. Vitamina C, acidul ascorbic, este un antioxidant major, solubil în apă care reduce durerea și inflamația în procesele de ulcerație tumorală. Deși în mod obișnuit vitamina C funcționează ca antioxidant ea poate avea și efect pro-oxidant, ducând la distrugerea țesuturilor tumorale. Acesta este efectul asemănător chimioterapiei fără a avea efectele secundare ale acesteia.

Vitamina C, în doze mari administrată intravenos, transformă radicalii liberi în peroxid de hidrogen (apă oxigenată) care distruge membrana celulară, dacă nu este neutralizată de o enzimă numită catalază. Studiile au arătat că celulele canceroase au de 10 – 100 ori mai puțină catalază decât celulele normale și de aceea sunt mai sensibile la acțiunea peroxidului de hidrogen. Vitamina C se acumulează în țesuturile tumorale solide în cantitate mai mare decât în țesutul normal înconjurător. Acumularea vitaminei C cu predilecție în țesutul canceros ridică problema ineficacității chimioterapiei datorită efectului anti-oxidant al vitaminei C. Din acest motiv nu se administrează vitamina C sau alți antioxidanți concomitent cu chimioterapia.

Pentru a putea distruge celulele canceroase concentrația plasmatică de vitamina C trebuie să atingă 300-400 mg la 100 ml sânge. Aceste concentrații se ating administrând cantități mari de vitamina C, cel puțin 3 săptămâni. Cantitatea și frecvența administrării depinde de tipul de cancer, de stadiul de evoluție și de starea pacientului.