Glutation

Glutationul este o substanță naturală, care exista deja în organismul nostru  și care acționează deopotrivă ca un antioxidant , un stimulator al sistemului imunitar și totodată un detoxifiant. Studiile au arătat că producția de glutation, de către mitocondriile intracelulare, este mult diminuată, aproape inexistentă, în cazul bolnavilor de cancer sau boli cronice degenerative grave.

Glutationul, denumit și “proteina vieții”, este o tri-peptida care conține o neobișnuită legătura între aminoacizii cisteina, glicina și acid glutamic. Glutationul are funcție de coenzimă în numeroase reacții de oxidoreducere. Acesta folosește ca antioxidant, reacționand cu agenții oxidanți potențial periculosi, oxidandu-i. Acest lucru este important in funcționarea normală a proteinelor, hemoglobinei, lipidelor membranare. Nivelurile ridicate de glutation în sânge sunt asociate cu longevitatea.

Glutationul creste nivelul de celule T citotoxice din limfocite, neutralizează radicalii liberi, este un puternic antioxidant ce ajuta si reglarea nivelurilor celorlalti antioxidanți. El detoxifică ficatul, eliminând 12 carcinogeni cunoscuți din celule și suprimand în acelasi timp cresterea tumorilor.

Glutationul este principalul antioxidant endogen produs de celule, participand direct la neutralizarea radicalilor liberi și a compușilor oxigenului reactiv, precum si la menținerea antioxidanților exogeni, cum ar fi vitaminele C si E in forma lor redusă (activă).

Glutationul este un antitumoral excepțional: reduce mutațiile ADN-ului determinate de substanțele cancerigene, prin susținerea fazelor I si II de detoxifiere enzimatică. Prin conjugare directă, el detoxifică mulți compusi xenobiotici (compusi străini) si substanțe cancerigene, atât de origine organică cât si anorganică; inhibă absorbția și favorizează eliminarea din organism a metalelor grele, fumului de țigară, pesticidelor, fungicidelor, hormonilor în exces, coloranților alimentari, detergenților, supradozelor medicamentoase.

Glutationul  administrat oral nu are niciun efect. Administrarea sa se face intravenos iar dozele depind de tipul de cancer și de stadiul de evoluție.