Psihoterapie

În medicina holistică medicul tratează pacienți nu boli. Din acest punct de vedere aspectul psihologic al vindecării est extrem de important.

Mintea și corpul sunt cele 2 fețe ale aceleași monezi, iar sufletul este insăși moneda. Orice lucru care afectează una dintre ele va avea efect și asupra celeilalte. Scopul este acela de a stimula și întări procesul de autovindecare și de a fi siguri că problemele psihologice nebăgate în seamă nu sabotează vindecarea.

Există dovezi și studii științifice solide care demonstrează că emoțiile și stările noastre afective au un efect direct, măsurabil, asupra sistemului imun. Studiile de imuno-neuro-psihologie, o nouă specialitate medicală dezvoltată în ultimii cinzeci de ani, printr-o mai bună înțelegere a proceselor chimice de la nivelul creierului, au dus la ințelegerea conexiunilor care există la nivel celular. Sistemul limbic al creierului și sistemul nervos central eliberează anumiți hormoni care, prin intermediul receptorilor existentenți în tot corpul, detrermină eliberarea de secreții variate. Calitatea hormonilor și a secrețiilor determină răspunsul sistemului imun, care poate fi acclerat, sporit ori slăbit sau chiar suprimat. Ele actionează ca un întrerupător, pornind sau oprind răspunsul imun. Calitatea răspunsului imun depinde de emoții, credințe și de profilul psihologic al pacientului.

O atitudine pozitivă, plină de speranță, întărește sistemul imunitar în timp ce disperarea și negativitatea îl slăbește. Nu este o exagerare să spunem că fiecare gând sau emoție este echivalentul unei reacții biochimice. Doctorul și omul de știintă Candice Pelt, descoperitorul endorfinelor, ”hormonii fericirii”, spunea: ” Este adevărat că emoțiile și credințele afectează activitatea fiecărei celule din corpul nostru”.

Diagnosticul de cancer este o traumă majoră. El determină apariția unor emoții puternice: panică, teamă, furie, sau la polul opus: resemnare, disperare, insensibilate, amorțeală sau vină. Majoritatea pacienților se simt izolați, excluși dintr-o viață normală și lipsiți de viitor. Amintirile despre toate persoanele care au suferit de această boală reânvie și contribuie crearea unei frici care stăpânește mintea și corpul, paralizând sistemul imunitar și orice proces de vindecare.

Arsenalul de luptă împotriva acestor stări este compus din: psihoterapie, consiliere, tehnici de relaxare, hipnoterapie, terapia prin artă, și multe alte metode care au ca scop să ajute pacientul să facă față stresului, fricii și depresiei și care potențează toate celealte terapii menite să aducă vindecarea.