Clisma

In tratamentul cancerului și al bolilor cronice degenerative, un capitol important îl reprezintă detoxifierea întregului corp iar în acest proces esențial este administrarea de clisme. Terapia Gerson folosește CLISMA CU CAFEA. Pacienții cu cancer sunt sever intoxicați și absorbția maselor tumorale, care se distrug, cresc gradul de intoxicare. Dieta vegetariană cu multe sucuri, bogată în vitamine, minerale și nutrienți, determină mobilizarea toxinelor intracelulare care, prin intermediul sângelui, ajung în ficat ducând la ”sufocarea” lui.

Principalul scop al clismelor cu cafea este dezintoxicarea ficatului. Cafeaua absorbită la nivelul rectului prin venele hemoroidale, ajunge prin intermediul circulației porte la ficat si vezica biliară. La acest nivel cafeau stimulează producerea si eliminarea bilei, insoțită de toxinele acumulate la acest nivel, datorită dilatării canalelor biliare.

Clismele cu cafea au ca efect și reducerea durerii, a tensiunii nervoase si a depresiei având un efect ușor sedativ. Uneori după clismă, datorită eliberării unei mari cantități de bilă toxică care refluează in stomac, poate apare o senzație de greață sau balonare care cel mai adesea cedează la ingestia de ceai de mentă.

Clismele cu cafea sunt cele care ajută și la întărirea sistemului enzimatic hepatic si al intestinului subtire, al cărui principal rol este acela de a transforma și neutraliza cele mai multe toxine tisulare, poliamide, amoniac, toxine nitrogenate, toate având ca efect distrugerea membranelor celulare normale. Numărul de clisme administrate zilnic și frecvența acestora depind de diagnostic și starea clinică a bolnavului.