Alimente permise

Legume

  • anghinare
  • rucola
  • asparagus
  • brocoli
  • hrean
  • varză
  • morcovi
  • conopidă
  • țelină
  • arpagic
  • ardei gras
  • vinete
  • andive
  • usturoi – cel puțin 4 căței / zi
  • fasole verde
  • praz
  • salată verde
  • ceapă
  • spanac
  • ridichi
  • rubarbă
  • dovlecei
  • roșii
  • fulgi de ovăz
  • hrișcă
  • mei

Fructe crude

  • mere verzi (mai acre)
  • caise
  • cireșe
  • vișine
  • coacăze negre
  • afine
  • pepene verde
  • pepene galben
  • piersici
  • prune proaspete

 

  • lămâi *
  • portocale *
  • grapefruit *

Condimente

  • oțet de mere sau de vin
  • oregano
  • salvie
  • scorțișoară
  • cuișoare
  • piper verde sau roșu
  • coriandru
  • pătrunjel
  • leuștean
  • mărar
  • cimbru
  • tarhon
  • rozmarin
  • ulei de in, presat la rece – 1 lingura / zi

* Pacienții cu boli legate de afectarea colagenului : lupus, artrita reumatoida, scleroza multipla, etc., trebuie sa evite citricele. Pentru ceilalți pacienți consumul de citrice este opțional, dar nu mai mult de 200 ml/zi suc sau 1 fruct/zi