Ozonoterapie

Ozonul este un gaz care conține 3 atomi de Oxigen combinați. El este un ”super oxigen”. Molecula de ozon este instabilă. La contactul cu aerul el se transformă în oxigen în maxim 30 minute. El este o substanță oxidantă având potențial redox  și este activ bioelectric.

Tumorile canceroase sunt slab vascularizate si celulele canceroase au un metabolism sărac în oxigen. În lipsa oxigenului ele produc o cantitate mare de acid lactic prin transformarea glucozei. Acest lucru face ca interiorul celulei să aibă un pH normal dar exteriorul este acid. Această hipoxie a tumorilor stimulează angiogeneza, nediferențierea celulară și apariția metastazelor. În concluzie celule canceroase trăiesc și se inmulțesc într-un mediu sărac în oxigen și acid. Din acest punct de vedere una dintre cele mai eficiente metode de distrugere a celulelor canceroase este” oxigenarea” acestora. Cea mai eficientă metodă de creștere a concentrației de oxigen la nivelul tumorilor este ozonoterapia. Ea determină oxigenarea hemoglobinei și astfel crește cantitatea de oxigen livrată tumorii canceroase ajutând și la corectarea anemiei.

Un alt efect al ozonoterapiei este acela de stimulare a sistemului imunitar prin producerea de citokine și limfocite care atacă și distrug celulele canceroase.

Ozonoterapia îmbunătățește metabolismul celular și induce o stare de bine prin activarea sistemului neuroendocrin.

Ozonoterapia se poate administra prin autohemoterapie, pe calea intrarectală sau prin tratament local.

Modalitatea și protocolul de administrare se stabilește în funcție de tipul de cancer, de stadiul evoluției bolii și de starea pacientului.